Ga terug

Malse kip van het spit met Golden Chicken

Een mals kippetje van het spit is hemels, vooral met onze Golden Chicken! Een heerlijke, relatief eenvoudige bereiding van kip, maar super smakelijk!
Auteur: Pitmaster Renzo

Ingrediënten

  • 1 hele kip
  • 6 tenen knoflook
  • Golden Chicken van Golden BBQ

Instructies

  • Doe jezelf een lol en haal een goed kippetje bij de lokale poelier of slager.
    Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van of je gasten (of jijzelf) grote eters zijn of niet, maar doorgaans gebruiken we een kilo kippetje per 2 personen.
  • Het voorbereiden van de kip is simpel en neemt weinig tijd in beslag.
    We houden hier van (verse) knoflook. Het voegt een heerlijke smaak toe aan de kip en is ook nog eens gezond omdat het heel veel vitamines en mineralen bevat.
    Ik heb per kip 8 tenen knoflook gebruikt, maar ik weet dat dit voor veel mensen teveel van het goede is, vandaar dat ik 6 tenen benoemd heb in dit recept.
    Snij de knoflooktenen na het pellen even door midden over de lengte. Zo geven ze wat meer smaak af.
  • Maak de huid van de kip los van het vlees. Bij het borstvlees is dit heel gemakkelijk. Je kan aan de bovenkant je hand tussen de filets en de huid schuiven en de huid op deze manier losmaken. Doe hier wat van de halve knoflooktenen in en zorg dat ze met de gesneden kant tegen de filets aan zitten.
    Bij de poten maak je een klein sneetje in de huid. Dit doe je in de dijen, zo ver mogelijk richting de ruggengraat van de kip. Hier kan je de huid ook losmaken en de halve knoflooktenen in doen. Deze kan je onder de huid helemaal doorschuiven tot aan de drumsticks. Zorg ook hier ervoor dat de snijkant tegen het vlees zit.
  • Het kruiden van de kip doe je natuurlijk met onze Golden Chicken rub. We adviseren 35 gram kruiden per kilogram vlees.
    In het geval van een hele kip kan dit soms nog wel wat teveel zijn. Mijn advies is in dit geval dan ook om erop te strooien/rubben wat er blijft plakken. Niet meer dan 35 gram, maar iets minder is niet erg.
    Kruid de binnenkant van de kip ook goed zodat de smaak daar ook intrekt.
    Laat de kruiden even intrekken, ik ga zelf altijd voor ongeveer 24 uur omdat dat naar mijn mening het beste resultaat oplevert.
  • Voor de bereiding zoals beschreven in dit recept is een rotisserie nodig (duh!). Mocht je dat niet hebben kun je het kippetje ook bereiden op een bierblik, als roadkill chicken of indirect op het rooster.
    Bij de rotisseriebereiding willen we dat er géén kolen onder de kip(pen) liggen. Als je dit wel doet zorgt het vet wat op de hete kolen komt voor vlammen, wat niet de bedoeling is.
    De temperatuur in de ketel moet rond de 220°C zijn. Zorg vooral dat het niet te heet wordt. We werken met redelijk dik vlees, en als we dan op een te hoge temperatuur gaan bereiden krijgen we een donkere buitenkant terwijl de binnenkant nog te koud is.
  • Rijg de kip aan het spit, plaats het spit op de barbecue en draaien maar!
    Het ligt een beetje aan het formaat van je kip, maar houd rekening met ongeveer een uurtje garingstijd als je een kilokip hebt genomen.
    Voor de kerntemperatuur wil je met de poten richten op ongeveer 85°C en met de filets rond de 72°C. Het borstvlees van de kip is, zoals je misschien wel weet, heel mager, en wordt dus al gauw droog als dit te warm is. Probeer deze dan ook niet (veel) warmer te krijgen dan 75°C.
    Zijn de kerntemperaturen bereikt? Laat het kippetje dan heel even tot rust komen zodat de sappen zich weer wat kunnen verdelen.
    Serveer de kip met je favoriete bijgerechten. Mijn persoonlijke favorieten zijn gegrilde groenten en aardappelgratin.